Encik Linux 

Click here to edit subtitle

Mempercepatkan Shutdown - Windows 7

Langkah 1:

Klik logo Windows 7 dan taip "regedit" di dalam petak run command diikuti dengan butang enter.

Langkah 2:

Di sini anda akan di paparkan dengan registry editor di mana anda boleh mengubah mana-mana kandungan di dalam registry ini. Sila lakukan dengan berhati-hati untuk mengelakkan sebarang kerosakan fail sistem.

Dari sini klik ke HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control

Klik folder Control dan anda akan dapati di sebelah kanan terdapat icon yang bertulis "WaitToKillServiceTimeOut" yang mempunyai nilai 12000 atau lebih mudah lagi 12 saat.

Langkah 3:

Double Klik ikon tadi dan anda akan dapati seperti gambar di bawah.

Ubah value data kepada nilai yang lebih rendah, contohnya 3000 yang bermaksud 3000 milisecond atau 3 saat.

Langkah 4:

Klik butang "OK" sesudah selesai. Hasil akan kelihatan sesudah anda restart semula komputer anda.

P/S: Jika anda mendapati artikel ini menarik untuk di kongsi bersama rakan, klik butang twits (twitter) atau butang share (facebook) yang terletak di sebelah kanan artikel ini.


Cara Nak Meningkatkan Kecekapan Dan Kelajuan Komputer/Laptop Anda.

Apakah caranya supaya anda bukan sahaja dapat menjimatkan perbelanjaan di samping memiliki desktop PC yang berkuasa tepat dengan selera anda?



1.   Kesesuaian Random Access Memory (RAM)
Pengguna sedia maklum kapasiti RAM menentukan kelancaran desktop anda. Tugasnya yang menjadi perumah penyimpanan sementara apabila desktop berfungsi dan bekerja. Oleh itu, sesuaikan dengan keadaan. Jika anda ingin prestasi lancar untuk ‘kerja berat”, tambah RAM ke slot desktop anda. 2GB mungkin mencukupi untuk kerja-kerja biasa tetapi kini jika dengan 8GB RAM adalah cukup baik dan sesuai untuk prestasi unggul.

2. Hapuskan spyware
Asasnya, Spyware akan mengumpul maklumat peribadi anda tanpa kebenaran. Serangan ini berisiko tinggi mendedahkan anda kepada kebocoran maklumat. Selain daripada kebimbangan privasi, spyware turut boleh menjejaskan prestasi komputer anda. Untuk memerangi spyware, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan imbasan keselamatan PC dari Windows Live OneCare. Imbasan ini adalah perkhidmatan percuma yang membantu menyemak dan membuang virus.

3.       Fail DLL berlebihan
Selepas anda menghapuskan perisian yang pernah dipasang, beberapa jenis fail DLL perlu dihapuskan daripada sistem pemacu. Ia sudah tidak perlu digunakan oleh Windows lagi. Anda perlu ‘membersihkan’ daripada sistem sebelum ia mengambil alih ruangan kosong dan mengisi tempat kosong di RAM anda. Apabila bertambah serius, respons desktop akan perlahan kerana kekurangan RAM.

4.    Laraskan kesan visual
Fungsinya boleh dilumpuhkan jika anda ingin desktop kembali pada skala asal. Anda boleh mengoptimumkan prestasi dengan menukar cara menu dan windows muncul. Selain itu, anda juga boleh membuat pilihan untuk memilih mana yang tidak perlu satu persatu atau pun membiarkan Windows desktop anda melakukannya secara automatik.

5.    Bebaskan ruang pemacu
Aplikasi Disk Cleanup membantu anda untuk membebaskan ruang pada pemacu keras anda untuk meningkatkan prestasi desktop. Ia akan mengenal pasti fail yang anda boleh padam dengan selamat serta kemudiannya turut membolehkan anda untuk memilih sama ada untuk memadam sebahagian atau kesemua fail yang dikenal pasti.

6.  Kad grafik
Mempunyai kad grafik yang baik adalah syarat penting bagi yang gila ‘games’. Perincian yang ditawarkan memberikan pengalaman kelancaran serta benar-benar membantu. Apabila grafik anda tidak bersesuaian, itulah yang menyebabkan visual tersekat-sekat serta desktop ‘hang’. Anda perlu memeriksa keperluan sistem permainan dan mencari kad grafik yang bersesuaian serta memenuhi keperluan sistem.

7.       Laraskan tetapan kuasa
Menukar tetapan yang berkaitan dengan kuasa supaya komputer anda bermula dari tetapan menjimatkan tenaga dengan lebih cekap. Selain itu, sesuaikan penggunaan bateri untuk komputer mudah alih.

8.     Optimumkan Registry
Biasanya apabila desktop anda mengalami beberapa kesilapan atau pun mula tidak lancar, anda perlu optimumkan Registry anda terlebih dahulu. Registry tanpa sedar ditakrifkan memberi impak yang besar kerana mengandungi data yang tidak boleh diabaikan serta parameter pemacu peranti, program perisian dan sistem anda. Selain itu, ia juga mengoperasi sistem boots dan perintah lain.

9.   Menutup Wireless Internet dan Bluetooth
Jika anda tidak menggunakan internet atau Bluetooth, mempertimbangkan untuk melumpuhkan perkakasan tersebut untuk menjimatkan sumber.

10.  Mengurus program mula (startup)
Beberapa program akan bermula secara automatik apabila anda membuka Windows. Informasi, apabila terlalu banyak program yang dibuka pada masa yang sama ia akan menyebabkan desktop anda bekerja dengan perlahan.  Untuk melumpuhkan program ini daripada permulaan dan meningkatkan prestasi, gunakan Windows Defender.

11. Bersihkan paparan desktop
Kadang kala sikap terburu-buru membawa padah. Tidak perlu memenuhkan paparan desktop anda dengan ikon pintasan, fail atau dokumen yang dirasakan akan menjimatkan masa. Lupakan sahaja kerana ia menyebabkan desktop anda menggunakan lebih banyak memori dan akhirnya menjadi beban. Memanfaatkan folder ‘My Documents’ dan bersihkan paparan desktop. Anda akan melihat peningkatan dalam prestasi.

12.   Laraskan pilihan pengindeksan
Pilihan pengindeksan boleh membantu anda mencari apa yang anda mahu dengan cepat dan mudah pada desktop anda. Anda boleh mencari dengan lebih efisien apabila memfokuskan carian anda dengan tumpuan kepada fail-fail dan folder yang anda biasa gunakan.


13.   Mengesan dan membaiki ralat cakera
Di samping bertindak dengan melakukan Disk Cleanup dan Disk Defragmenter untuk mengoptimumkan prestasi komputer anda, ada alternatif lain yang turut berkesan menambahkan prestasi dengan boleh menyemak integriti fail yang disimpan pada pemacu keras anda dengan menjalankan utiliti Error Checking. Utiliti Error Checking mengimbas pemacu keras untuk sektor lama dan mengimbas kesilapan sistem fail untuk melihat sama ada fail atau folder tertentu yang tidak kena pada tempatnya.

14.   Kosongkan Recyle Bin
Apabila anda memadamkan sesuatu, ia secara automatik akan terus dibuang ke Recyle Bin. Ada sesetengah pengguna yang terlepas pandang sehingga beribu-ribu fail, folder, imej, video tersimpan di dalamnya. Mungkin di luar jangkaan tapi kapasiti storan turut terjejas. Ambil langkah berjaga-jaga untuk hapuskan langsung fail lapuk yang sudah pasti tidak bermanfaat lagi.

15.   Belajar tentang ReadyBoost
Jika anda menggunakan Windows 7 atau Windows Vista, anda boleh menggunakan ReadyBoost untuk mempercepatkan sistem anda. Satu konsep baru dalam menambah ingatan kepada satu sistem, ia membolehkan anda menggunakan pemacu flash USB atau memori kad untuk meningkatkan prestasi tanpa menambah memori tambahan.

16.   Buang bunyi kejadian
Jika anda melumpuhkan untuk terus menggunakan bunyi ‘kejadian’, operasi desktop anda sekurang-kuranya akan lebih stabil dengan prestasi sedikit lancar dengan kebarangkalian untuk desktop anda ‘hang’ kurang.

17.   Matikan Indeks Perkhidmatan Carian
Aplikasi ringkas perkhidmatan pengindeksan membantu mengelaskan dan mengemas kini senarai semua fail pada komputer. Ia membantu anda untuk melakukan carian untuk sesuatu yang lebih cepat kerana ia mengimbas senarai indeks. Tetapi jika anda tahu di mana fail anda, anda boleh melumpuhkan sistem perkhidmatan ini. Ia tidak akan melakukan sebarang kemudaratan kepada anda sebaliknya mengurangkan bebanan desktop.

18.   Defrag pemacu
Terbaik untuk strategi jangka panjang, Desktop anda akan bekerja pada prestasi puncak, Usah khuatir untuk menjadikan tabiat defrag windows pada pemacu keras anda. Ini akan membantu untuk mendapatkan fail anda yang dianjurkan pada pemacu keras sebenar yang pastinya memberikan kesan positif.

19.   Nyahpasang program tidak berguna
Apabila terlalu banyak program yang dipasang, anda mungkin tidak memerlukannya dalam kehidupan seharian sebenarnya. Jika anda pasti tidak menggunakan perisian dan tidak akan ada sebarang rancangan untuk menggunakannya pada masa hadapan, anda boleh nyahpasang untuk membebaskan ruang pemacu keras dan sumber.

20.   Kosongkan Prefetch cache
Untuk memperbaiki masa yang diperlukan ketika muat turun program, Windows meneka fail yang mungkin diperlukan bersebelahan dan memuatkannya ke dalam kolam atau 'cache'. Padam mana yang tidak perlu. Cache akan cepat diisi semula dengan pautan dan fail Windows yang benar-benar perlu. Hasilnya, sistem anda akan berasa lebih responsif dan mendapat manfaat daripada peningkatan prestasi PC.

21.   Resolusi skrin
Perlu tetapkan resolusi skrin pada tahap 15 bit atau 16 bit untuk kedua-dua kelajuan dan memori penjimatan. Apabila berkeinginan untuk bermain ‘games’ dan lain-lain tugasan khas yang memberikan resolusi yang lebih baik, tetapkan tahap yang lebih tinggi.  

Note: Tapi kalau komputer dah lama lepas tu running OS/software yang baru-baru mmg berat.. Jadi jangan Software aje yg nak up tu date..hardware komputer pon nk kena up to date jugak.

TERGEMPAR!!! Gambar Kejadian aneh yang berlaku di Lahad Datu Sabah.

Fenomena ikan naik ke darat. Kejadian berlaku di Kg Tambisan Lahad Datu Sabah. Harap tidak akan berlaku sebarang bencana, waspadalah org yang tinggal dekat pinggir pantai. Sama-sama lah kita 
doakan agar semuanya selamat...

JOHOR BAHRU 21 Dis 2013. - Seramai 431 pelatih GiatMara yang menamatkan pengajian memperoleh sijil masing-masing sempena Majlis Graduasi GiatMara Zon Selatan yang berlangsung di Hotel Selesa .Bandar Johor Bahru,Sabtu Lalu

Kursus antara enam bulan hingga setahun ini mampu melahirkan tenaga kerja mahir yang amat diperlukan oleh pihak industri di negara ini.

"Tidak dinafikan kebanyakan pelatih GiatMara memperolehi pekerjaan yang berkaitan dengan pengajian mereka, termasuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi,

Gambar . GiatMara Johor Bahru



 


Ramai diantara kita yang tahu tentang keejadian puting beliung di kawsan Johor Bahru. Jadi mari kita ambil tahu fakta akan puting beliung.

Puting beliung atau tornado ialah sebuah tiub angin berpusing yang menyentuh tanah dan awan kumulonimbus. Angin yang berada di dalam puting beliung berpusing dengan pantas dan menjadikan puting beliung sangat berbahaya.

Kebanyakan puting beliung mempunyai angin selaju 175 km/j atau kurang, dengan lebar 250 kaki (75 meter), dan bergerak beberapa kilometer sebelum "lenyap". Walau bagaimanapun, sesetengah puting beliung mempunyai angin selaju 480 km/j, dengan lebar lebih daripada (1.6 km), dan boleh bergerak melebihi 100 kilometer.

Jadi marilah kita sama2 mendoakan kesejahteraan bagi Negeri Johor agar dielakkan malapetaka serta Negara kita Malaysia.

Bersama Kawan Kawan Felda Air Tawar 2 . Kota Tinggi
08.12.2019
Dataran Johor BAHRU
SERLAHKANKEHEBATAN 2.0

Titanic tenggelam pada tahun 1912 selepas melanggar bongkah ais di lautan Atlantic. Tetapi seorang usahawan Australia Clive Parmer kini sedang membina Titanic 2 yang dijadualkan berlayar pada tahun 2016.

Titanic 2 akan dibina sebagai replika Titanic dengan penggunaan teknologi terkini yang minimum bagi menghasilkan feel awal kurun ke 20 yang sebenar. Bilik-bilik di atas Titanic 2 tidak mempunyai televisyen ataupun internet. Titanic 2 kini dibina di China dan to be honest I don’t see the point.

R.I.P Jimmy ''THE REV' SULLIVAN DRUMMER Avenged Sevenfold
1981-2009

Menara Taming Sari , Melaka
25.09.2013

Air Terjun Kota Tinggi 
13.08.2013

Kesan Keylogger Di Laptop Atau Pc

Ramai di antara anda yang tidak mengetahu bahayanya Keylogger.Apa itu keylogger? Keylogger adalah sebuah software yang digunakan merakam semua kekunci yang ditekan oleh pengguna komputer itu tanpa disedari langsung dan disimpan di dalam sebuah fail yang telah “dikunci” dan fail ini akan di hantar kepada pengodam yang berniat jahat menanam Keylogger di dalam komputer anda itu.Anda sendiri boleh bayangkan bertapa bahaya bila orang lain mengetahui password dan id anda lagi-lagi jika anda menggunakan perbankan online.

Cara Mengesan Keylogger Dalam PC Kita


1. Buka cmd

2. Taip “netstat”
3. Tengok ip address yg bawah sekali contoh 212.212.124.245
4. Salin dan letak di notepad jangan save.
5. Ulang langkah pertama dan kedua.
6. Lihat ip address di bawah berubah tak ? kalau berubah bermakna ada keylogger yang terinstall di PC anda.
7. Cara hapuskan download software di http://www.2-spyware.com/.

Cara Hendak Melajukan Internet Menggunakan CMD (Comand Prompt)

Pertama Buka CMD 
Cara Membuka CMD . KLIK Start Menu .Search 'CMD' PreSS Enter

Taip 'ipconfig/all' Di Dalam CMD Kemudian Tekan Enter 
Kemudian Cari Pekataan Default GateWay Kemudia Copy No Disebelahnya 
Contoh '192.168.1.1'
Kemuadian Taip 

'ping 192.168.1.1 -t ' Di CMD Dan Tekan Enter  . 

SELAMAT MENCUBA :D Tak Paham Boleh Inbox Di Fb Aku
www.facebook.com/MarvelStyliz.gov.my

Themes For Facebook!

  • Untuk Browser Mozilla Firefox
  • Install Addons Stylish   HERE
  • Untuk Temanya   HERE
  • Untuk Google Chrome
  • Install Stylish   HERE
  • Untuk Temanya   HERE

Cara Menggunakan Havij 1.5 

Salam sejahtera semua .. hari ini saya nak ajr korang cara mengunakan havij k..

kita ada website yang vuln .. shuiitt..!!.. jangan cakap dengan admin dia k.. hehe :)

http://www.smitechasia.com.sg/product.php?selected_product_id=206http://www.bargunagovcollege.edu.bd/Details.php?Id=32kalau korang nak yang vuln PM me k...

ok .. sekarang kita ada dua target .. tak dara lagi dah ... ini mengunakan havij ... bukan manual.. kalau manual lagi best sebab berasa hacking tu ..heheh

ok .... masukan salah satu link tu kedalam kotak havij ... macam ni...
saya mengunakan havij 1.15 .. full.. kalau korang nak boleh cari dekat entri tepi tu k..



ok.. lepas tu tekan analyze ..

nanti akan nampak hasil nya .. korang tunggu sampai havij tu i'm Elde

ok... selepas itu korang tekan pula table .. rujuk di bawah

sudah nampak satu table .. tak perlu tekan find database .. sebab nanti dia auto detect ok ...

selepas itu klik pula get table .. dan tunggu scanning lagi ... buat coffe ke dulu .. relaks2..

maka hasilnya akan jadi macam ni

nampak anak panah tu? korang tik dekat kotak tu macam dekat gambar atas tu ok..

leps tu tekan pula get collum sebelah dengan get table..

selepas itu akan keluar user_id dan password ..

tik pada kotak user_id dan password...dan tekan get data sebelah get collum ..kita main sebelah sebelah je ni.. hehe

lepas tu akan keluar macam ni ..

klik pada nama fiona .. untuk maklumat korang .. user name fiona itu tadi diperolehi dari user_id .. itu database dia .. sama seperti password ..

selepas itu korang klik pada nama fiona dan paste pada admin login ,,,

korang tahu tak admin login??

ok .. korang boleh cari mengunakan havij .. kalau tak nak .. nak yang lebih advance korang boleh guna perl script .. tutorial ada dibuat ...

boleh rujuk pada bar tutorial ,...

sesudah scan admin login .. haa .. jumpa pun..

copy username dan password dan masukan user dan pass dekat kotak yang disediakan ,.,.

ok .,. selesai.,..

enjoy dan comment ...

Aku benci Lamerrss sebab kedekut dengan ilmu .. Peace :V

Tutorial AutoFollow 2013

CC TO : MrEvilsakura (Khairul Helmie CH DotMy)

Korang nampak dalam kotak merah ada anak panah tu ? ok . korang klik pada perkataan :

"Create"

Lepas tu akan keluar 3 submenu . (Rujuk gambar Dibawah) 
Korang klik pada "Create Prorat server"

Selepas itu korang akan nampak menu macam gambar ni ( Rujuk Gambar Dibawah)

Dalam gambar dekat atas . korang ada nampak Number "1" dan "2"

Korang kalau nak masukan IP address korang boleh je dengan Klik pada anak panah bulat di dalam kotak number "1" tersebut .

Dan pada kotak Number 2 korang masukan email korang .

Contoh Email saya adalah "[email protected]" (P/s menunjukan email tak semestinya anda akan kena hack)

Isikan Pada kotak number dua .

Selepas itu tekan "General Setting" . kalau korang dah Klik ./ biarkan dan Klik "Bind With File(Rujuk gambar Dibawah)
Ok. selesai sudah perkara dekat ats . korang pergi ke server Icon dan korang Pilih icon yang korang nak . kalau korang nak guna icon korang sendiri pun boleh .

Ok. selepas itu korang tekan "Create Server"

Maka di desktop korang akan keluar satu file (Server yang korang create tadi ./ Rujuk gambar dibawah)

Suruh magsa korang download File yang korang create tersebut
Ok . siap sudah server korang . (tangan kebahu dan mata ke atas XD)

Selepas itu korang bagi file ni dengan mangsa korang . Ok . sebelum tu korang kena dapatkan IP address dia dahulu . bagaimana nak dapatkan IP address ?


Jika korang rasa mangsa korang dah run (Prorat Serveryang korang buat) dan Korang dah dapatkan Ip address dia . korang buat macam gambar dibawah
masukan Ip address dan Port dan tekan "Connect"

Bila korang dah connect ./ bermacam macam korang boleh buat dekat laptop mangsa korang . contoh :

Buka disc beliau berulang ulang kali
Shutdown laptp beliau Berulang ulang kali
Taip sesuka hati
Buka file yang korang nak
Dapat tengok webcam dan lain lain

Enjoy ! Itu sahaja . Guna untuk kebaikan Je tau .
Dari Kanan . Botak,Mowk,Eddy Petak
Graduation Giatmara Johor Bharu Sesi JULAI-DISEMBER 2013 v
IP
0:00/3:57
Thank you for contacting us. We will get back to you as soon as possible
Oops. An error occurred.
Click here to try again.
Johor Bahru

Di Melaka Wonderland 
25.09.2013